Loopbaancoaching


Loopbaancoaching is voor iedereen die aan de slag wil met zijn eigen loopbaan. Om van je ‘leuke’ baan een ‘gewéldige’ baan te maken. Of omdat je op dit moment juist zonder baan zit. Je kunt loopbaancoaching inzetten als je belemmeringen ervaart in je werk, functie of studie. Met de loopbaancoaching van FréderIQ wordt het weer helder wat je wilt en hoe je die doelen kunt bereiken.
 
Loopbaancoaching is geschikt bij het beantwoorden van de volgende vragen;

  • Waar liggen mijn kwaliteiten en hoe kan ik deze optimaal inzetten in mijn werk?
  • Welke functie of studierichting past bij mij?
  • Ik heb een prima baan. Toch denk ik: is dit het nu?
  • Ben ik toe aan een volgende stap in mijn carrière ?
  • Ik wil eigenlijk iets anders, maar vraag me af wat en hoe?
  • Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging maar kan geen keuze maken.
  • Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen in mijn loopbaan/carrière?

In een loopbaan traject bij FréderIQ ga je vooral aan de slag met jouw talenten en ambities en ligt de focus, naast wat je kunt, ook op wat je wílt. Om van daaruit de stap te maken hoe je deze dan het beste kunt inzetten in (ander) werk of studie.

Hoe werkt het?

Allereerst brengen we bij de start van jouw traject in kaart wat jouw drijfveren zijn en waar jouw talenten liggen. Dit doen we door het inzetten van de ODC (LINK!) drijfverenmeting. Aan de hand van jouw specifieke loopbaanvraag bepalen we waar jij vervolgens mee aan de slag wilt. Er wordt een traject op maat ingevuld met een combinatie van op jou afgestemde opdrachten en coaching gesprekken.

Terugkerende thema’s in het traject

ZIJN

Wie ben jij als mens? Wat is jouw persoonlijkheid? Inzicht daarin geeft ook inzicht in de manier waarop jij je loopbaankeuzes maakt. Welke waarden en normen spelen daarbij een rol? Waar krijg jij energie van als het gaat om werk? Welke banen passen daarbij? Als je werk doet dat je energie geeft dan ben je veel meer op je plek en zal je er automatisch ook heel goed in (kunnen) worden. Bovendien draagt goed zelfinzicht bij aan je zelfvertrouwen.

KUNNEN

Ben jij je ervan bewust wat je allemaal kunt? Over welke competenties, kwaliteiten en eigenschappen jij beschikt? Welke zet je daarvan actief in? En hoe combineer je dat met de rest van jouw kennis en ervaring. Hoe bewuster jij bent van wat je allemaal te bieden hebt, hoe groter de kans dat je goed kunt overbrengen dat je geschikt bent voor een bepaalde functie of taak. En dat je helder krijgt waar je je precies op wilt richten.

WILLEN

Drijfveren bepalen waar jij energie van krijgt. Het zijn je inspiratiebronnen, datgene wat jij het belangrijkst vindt in je leven. En waar je energie van krijgt besteedt je waarschijnlijk de meeste aandacht aan. Waardoor je er vast ook goed in bent. Wat zijn jouw drijfveren? Waarvoor kom jij in de ochtend je bed uit? Over het algemeen weten mensen wel goed wat ze kunnen. Maar niet altijd wat ze willen. En dat is juist belangrijk. Want wat jij wilt bepaalt ook de focus op het ontwikkelen van jouw talenten en vaardigheden en de mate waarin je open staat voor verandering.

Specifiek voor hoogbegaafden

Voor hoogbegaafden spelen er op gebied van loopbaanontwikkeling een aantal zaken mee die het moeilijk maken om snel helder te krijgen wat voor werk het beste past. Veel hoogbegaafden die er op latere leeftijd achter komen dat ze hoogbegaafd zijn, hebben zich tot dan toe veel afgezet tegen of aangepast aan hun omgeving en wat er van hen werd verwacht. In zo’n situatie is het nóg moeilijker uit te vinden wie je bent en wat je kunt. Een ander probleem kan zijn dat je als hoogbegaafde vanwege te weinig passende uitdaging op school nooit echt hebt “leren leren”. Wat ertoe heeft geleid dat je geen of weinig opleidingen hebt afgerond. Daar sta je dan. Met een flink stel hersens die van alles kunnen maar je mist net dat papiertje waardoor je het ook daadwerkelijk mag gaan doen. Of je hebt een CV dat een aaneenschakeling is van verschillende functies en banen. En nu ben je 45 en denk je: hoe zorg ik dat ik zekerheid krijg? Vanuit mijn kennis en expertise op het gebied van hoogbegaafdheid, bied ik naast jarenlange ervaring in de arbeidsmobiliteit, extra toegevoegde waarde op dit thema.

WAT WORDT JE RESULTAAT?

Na het loopbaantraject heb je (meer) inzicht in je eigen persoonlijkheid en daarmee ook in welke baan het beste bij jou past. Je hebt helder welke taken jou energie geven en welke je juist energie kosten. En ook hoe je het beste om kunt gaan met die balans. Met dit in je achterhoofd kun je de volgende stap zetten en concreet aan de slag gaan met het daadwerkelijk vinden van deze voor jou perfecte baan of het realiseren van deze nieuwe stap in je huidige werkomgeving. (zie ook sollicitatiebegeleiding).