Persoonlijke coaching


Coaching Volwassen Hoogbegaafden

Misschien twijfel jij (nog) of je echt wel hoogbegaafd bent. Of ben je er net achter gekomen dat dat zo is. Het maakt niet uit, er is een reden dat je op deze website terecht gekomen bent. En daarom leg ik op deze pagina verder uit over waarom je als hoogbegaafde volwassenen coaching kan inzetten.

belemmerende patronen

Ieder mens worstelt met gedrag of patronen die ooit heel effectief zijn geweest maar die nu meer stress dan gemak opleveren. Bij hoogbegaafden zijn dergelijke patronen vaak een gevolg van het feit dat de hoogbegaafdheid niet (eerder) erkend is. Waardoor bepaald negatief gedrag (bijvoorbeeld “niet sociaal”) onterecht eerder aan karakter dan aan hoogbegaafdheid is toegeschreven. En dat heeft een groot effect op het zelfbeeld van de hoogbegaafde volwassene. ‘Ik ben lui’ of ‘ik kan niet doorzetten’ zijn opmerkingen die ik regelmatig in mijn praktijk te horen krijg.

Vaak betreft het patronen die niet zomaar ‘overboord’ te gooien zijn. Maar zitten ze wel flink in de weg.

Inzicht in Hoogbegaafd Zijn

Inzicht krijgen in wat het betekent om hoogbegaafd te zijn kan de eerste stap zijn in het durven en kunnen loslaten van dergelijke belemmeringen. Wat hoort bij jouw hoogbegaafd zijn en wat is onderdeel van je karakter. Met die duidelijkheid is de stap om afscheid te nemen van aangeleerde patronen en coping strategieën een stuk makkelijker.

De ontdekking hoogbegaafd te zijn is niet altijd zonder meer een vreugdevolle ontdekking. Naast mogelijke opluchting (dus dát is het) en een gevoel van ‘er vallen kwartjes’ worstelen veel mensen ook met een heleboel vragen en twijfels. En vaak geldt dat ook voor de omgeving (relaties, werk).

waarom FréderIQ's Coaching

De coaching van FréderIQ helpt om antwoorden te krijgen op deze vragen en om gevoelens en twijfels een plek te kunnen geven. Naast verhelderende inzichten en bewustwording, krijg je praktische handvatten aangereikt om effectiever om te gaan met je eigen hoogbegaafdheid. Of dit nu in je privé situatie is (relaties, ouderschap, persoonlijke ontwikkeling) of werk gerelateerd (behouden van werkplezier, werkrelaties onderhouden, duurzame inzetbaarheid).

Veranderen van hardnekkige belemmerende patronen gaat niet over een nacht ijs. In het coaching traject maak je een start met dit proces om daarmee een blijvende verandering op gang te brengen.

Hoogbegaafd Floris

Een aantal voorbeelden van coachvragen die bij jou zouden kunnen spelen en waarbij ik je kan helpen een oplossing te vinden:

  • Elke baan die ik heb eindigt in een conflict met mijn leidinggevende. Hoe komt dat en is dat te veranderen?
  • Is het een goed idee om er op mijn werk voor uit te komen dat ik hoogbegaafd ben? Ik ben bang dat ik dan gek aangekeken word.
  • Ik heb het gevoel dat mijn collega’s en leidinggevenden mijn inzet helemaal niet waarderen, ondanks alles wat ik erbij doe.
  • Op welke manier kan ik de communicatie met mijn omgeving verbeteren?
  • Wat is er nodig om me in mijn werk goed (beter) te voelen?